Sonka on liki 300 asukkaan kylä, joka sijaitsee Sonkajärven rannalla lukuisten vaarojen keskellä, 32 kilometriä Rovaniemen keskustasta Pellontien varressa. Kylän alueeseen luetaan kuuluviksi myös Typpyrä, Mäntyjärvi, Jouttijärvi ja Palojärvi.

Moni sonkalainen kulkee töissä Rovaniemen keskustassa, mutta osalla elinkeino löytyy yrittäjyydestä omalla kylällä. Muun muassa metsätalous, matkailu, poronhoito ja puutarha-ala työllistävät myös paikallisesti. Kylälle sopii uusiakin yrittäjiä ja yhteistyötä tehdään esimerkiksi tapahtumajärjestelyissä. 

Ohjattua harrastustoimintaa kaipaavat asukkaat suuntaavat keskustaan ja lähikyliin, sillä Songassa ulkoilupainotteisia vapaa-ajanviettotapoja rytmittävät sesongit ja vuodenkierto. Sääskien kyllästämä hillastusaika, metsästyksen täyttämä syksy, hikinen hiihtokausi ja keväiset hohtavat pilkkijäät seuraavat toisiaan tasaiseen tahtiin, ja jokaiselle asukkaalle löytyy oma suosikkinsa.

On olemassa sanonta, että joku huutaa ko sonkalainen. Huutoa täällä todellisuudessa kuuluu aika harvoin ja silloinkin kutsu käy yleensä kahville, syömään tai saunaan. Tilanteessa ei kannata kursailla, sonkalaisten tarjoilut ovat tunnetusti hyvät ja runsaat.

Anna palautetta